|
Liselerde isim karmaşasına son verilecek
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye'deki 70'e yakın okul türünün azaltılması için düğmeye bastı. Bu kapsamda aynı amaca hizmet eden okullar birleştirilecek. Özellikle mesleki eğitimde okul türleri yerine sertifika veren program türleri yaygınlaştırılacak.
MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Emin Gürkan, ortaöğretimde; genel lise, fen lisesi, Anadolu lisesi, sosyal bilimler lisesi, spor lisesi, kız meslek lisesi, erkek teknik lisesi, endüstri meslek lisesi, ticaret lisesi gibi birçok okul türü bulunduğunu belirterek, bu liselerden birçoğunun aynı amaca hizmet ettiğini vurguladı. Bir okulda 6-7 isim levhası olduğuna dikkat çeken Gürkan, okul türlerinin azaltılmasının hedeflendiğini, böylece 'levha kirliliğinin de ortadan kalkacağını' söyledi. Okul türlerinin azaltılması kapsamında aynı amaca hizmet eden okulların birleştirilmesinin planlandığını anlatan Genel Müdür Gürkan, özellikle mesleki eğitimde okul türleri yerine modüler program esasına dayalı sertifika veren program türlerinin yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini kaydetti. Konunun detaylarının tartışılması amacıyla 18-19 Ağustos 2008'de Başkent Öğretmenevi'nde Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in katılımıyla 'Ortaöğretimde Okul Çeşitliliğinin Azaltılması ve Program Çeşitliliğine Önem Verilmesi' konulu bir çalıştay düzenlenecek. Üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kurumlardan uzmanların katılımıyla gerçekleştirilecek çalıştaya, YÖK ve ÖSYM'den de katılım olacak.
Türkiye'de ortaöğretimdeki bazı okul türleri LİSELER: Lise, özel lise (yabancı dil ağırlıklı), özel lise, Anadolu lisesi, yabancı dille öğretim yapan özel lise, fen lisesi, özel fen lisesi, özel akşam lisesi, spor lisesi. TİCARET MESLEK LİSELERİ: Ticaret meslek lisesi, Anadolu ticaret meslek lisesi. TEKNİK LİSELER: Teknik lise, Anadolu teknik lisesi, inşaat teknik lisesi, motor teknik lisesi, Anadolu tekstil teknik lisesi, tekstil teknik lisesi. ENDÜSTRİ MESLEK LİSELERİ: Endüstri meslek lisesi, Anadolu meslek lisesi, denizcilik ve su ürünleri meslek lisesi, kimya meslek lisesi, matbaa meslek lisesi, motor meslek lisesi, yapı meslek lisesi, tekstil meslek lisesi, Anadolu tekstil meslek lisesi. SAĞLIK MESLEK LİSELERİ: Sağlık meslek lisesi, Anadolu sağlık meslek lisesi, laboratuvar sağlık meslek lisesi, ortopedik cihaz ve protez teknisyen okulu. OTELCİLİK TURİZM MESLEK LİSELERİ: Otelcilik ve turizm meslek lisesi, Anadolu otelcilik ve turizm meslek lisesi, özel Anadolu otelcilik ve turizm meslek lisesi
ZAMAN
|